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NRC REGULATORY ISSUE SUMMARY 2003-17:
COMPLYING WITH 10 CFR 35.59, “RECENTNESS OF TRAINING,” FOR

BOARD-CERTIFIED INDIVIDUALS WHOSE TRAINING AND
EXPERIENCE WERE COMPLETED MORE THAN 7 YEARS AGO 

ADDRESSEES

All U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) medical-use licensees and NRC master
materials license medical-use permittees.

INTENT

NRC is issuing this Regulatory Issue Summary (RIS) to provide guidance for licensees and
permittees seeking to have individuals identified as authorized users (AUs), authorized medical
physicists (AMPs), and authorized nuclear pharmacists (ANPs), under the following conditions:

1. The individual is certified by a specialty board recognized by NRC, but the board
certification was received beyond the 7-year time frame allowed in 10 CFR 35.59; and

2. The individual is not currently identified on a medical-use license nor permit as an AU,
AMP, or ANP, as appropriate in 10 CFR 35.13(b)(4).

This RIS: (1) clarifies that for limited-specific, Type B broad-scope, and Type C broad-scope
medical-use licensees, only NRC with input from the Advisory Committee on the Medical use of
Isotopes (ACMUI), as necessary, may determine what constitutes adequate “related continuing
training and experience,” for purposes of complying with 10 CFR 35.59, “Recentness of
Training”; (2) describes the criteria NRC uses to evaluate “related continuing training and
experience,” under 10 CFR 35.59; (3) describes the information NRC reviews to make the
determination; and (4) describes NRC’s expectations for Type A broad-scope medical-use
licensees.  No specific action nor written response is required.

BACKGROUND

Periodically, individuals who at one time met the board certification requirements to be identified
as AUs, AMPs, or ANPs, but have not been involved in licensed medical-use activities for
extended periods of time (7 years or more) seek to become involved in these activities again as 
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AUs, AMPs, or ANPs.  If these board-certified individuals had remained actively involved in
licensed medical-use activities, then the limited-specific, Type B broad-scope, or Type C broad-
scope medical-use licensee could have notified NRC, under the provisions of 10 CFR 35.14(a),
that it had permitted such individuals to work as AUs, AMPs, or ANPs, without first obtaining
license amendments.  The Type A broad-scope medical-use licensee’s Radiation Safety
Committee could also approve the individual who remained actively involved in licensed
medical-use activities as an AU, AMP or ANP, as appropriate.

However, to use the provisions of 10 CFR 35.14(a), the individual must meet the conditions
specified in 10 CFR 35.13(b)(1) through 10 CFR 35.13(b)(4).  Note that for this RIS,
10 CFR 35.13(b)(4) does not apply because, as stated in the “Intent” section, the RIS pertains
only to the case where an individual is not listed on a license or permit described in
10 CFR 35.13(b)(4).  Section 35.13(b)(1) requires that an individual meet both the board
certification training and experience requirements specified in the applicable section of
10 CFR Part 35 [e.g., 10 CFR 35.290(a), 10 CFR 35.920(a), etc.] and the “recentness of
training” provisions of 10 CFR 35.59.  The “recentness of training” provisions of 10 CFR 35.59
require that an individual must have: (1) completed his/her training and experience within 7
years preceding the date of application; or (2) had related continuing education and experience
since the required training and experience were completed.  A board-certified individual who did
not receive his/her board certification within the last 7 years cannot meet the first criterion.

SUMMARY OF ISSUE

The process for evaluating the “related continuing training and experience” required by
10 CFR 35.59 is not specifically addressed within the regulations.  However, the
“Supplementary Information” for 10 CFR 35.59 (67 FR 20294 and 20346) clarifies that the
continuing training and experience requirements are reviewed by NRC on a case-by-case
basis, with input from the ACMUI, as necessary. The provisions of 10 CFR 35.59 apply to all
medical uses of licensed material.  Therefore, unless exempted by the regulations, a licensee
must apply for and receive an amendment before permitting a board-certified individual whose
training and experience has not been obtained within the preceding 7 years to work as an AU,
AMP, or ANP, when the individual is not currently listed on a license or permit, as described in
10 CFR 35.13(b)(4).

In evaluating the adequacy of “related continuing training and experience” to determine
compliance with 10 CFR 35.59, the NRC staff considers the training and experience criteria
specified in the applicable regulations, and whether the continuing training and experience
would further competency in those areas.  The number of hours required of continuing
education and clinical experience depends on the period of time the individual has not been
involved in licensed activities and how closely the individual’s recent educational and work
experience are related to the proposed area of medical use.
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When reviewing the description of the continuing training and experience of an individual, NRC
considers the individual’s recent training and experience with respect to the following:

1. Each topic found in 10 CFR 35.51(b) or 10 CFR 35.961(b) for an individual
seeking to be recognized as an AMP; or

2. Each topic for the appropriate medical use in 10 CFR 35.190(c)(1); 35.910(b);
35.290(c)(1); 35.920(b); 35.390(b)(1); 35.930(b); 35.392(c)(1) and (2); 35.932;
35.394(c)(1) and (2); 35.934; 35.490(b)(1) and (2); 35.940(b); 35.491(b)(1) and
(2); 35.941; 35.590(b); 35.950(b); 35.690(b)(1) and (2); or 35.960(b) for an
individual seeking to be recognized as an AU; or

3. Each topic found in 10 CFR 35.55(b)(1) or 10 CFR 35.980(b)(1), for an individual
seeking to be recognized as an ANP.

The limited-specific, Type B broad-scope, or Type C broad-scope medical-use licensee should
therefore submit an amendment request, to NRC, containing information that would support a
determination that the individual’s continuing training and education demonstrate competency in
the topics specified in the applicable regulation.  To facilitate NRC’s review, the licensee may
also elect to provide a preceptor statement attesting to current competency in the identified
radiation safety areas.

The Type A broad-scope medical-use licensee is exempted in 10 CFR 35.15, “Exemptions
regarding Type A specific licenses of broad scope,” from having to apply for and receive an
amendment or notifying NRC when it permits an individual to work as an AU, AMP, or ANP.
This type of licensee must have the Radiation Safety Committee approve the individuals using
the byproduct material under the license.  The Type A broad-scope medical-use licensee is not
exempted from meeting the training and experience requirements of 10 CFR Part 35, Subparts
B, D, E, F, G, and H, or the recentness of training requirements in 10 CFR 35.59.

The Type A broad-scope medical-use licensee’s Radiation Safety Committee is expected to
review the individual’s continuing education and experience similarly to NRC.  Therefore, the
committee should compare the individual’s continuing training and experience with the training
and experience criteria specified in the applicable regulations and determine whether the
continuing training and experience would further competency in those areas.  Whether the
number of hours and types of continuing education and clinical experience are adequate will
depend on the period of time the individual has not been involved in licensed activities and how
closely the individual’s recent educational and work experience are related to the proposed area
of medical use.  The Type A broad-scope medical-use licensee should have sufficient AUs,
AMPs, or ANPs to permit the individual to work under the supervision of an appropriate staff
AU, AMP, or ANP, before approval by the Radiation Safety Committee.
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This RIS requires no specific action nor written response.  If you have any questions about this
summary, please contact the person listed below or the appropriate regional office.

/RA/

Charles L. Miller, Director
Division of Industrial and
  Medical Nuclear Safety
Office of Nuclear Material Safety
  and Safeguards

Technical contact: Donna-Beth Howe, Ph.D., NMSS
(301) 415-7848
E-mail:dbh@nrc.gov
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LIST OF RECENTLY ISSUED
NRC REGULATORY ISSUE SUMMARIES

_____________________________________________________________________________________
Regulatory Issue    Date of 
  Summary No.        Subject   Issuance Issued to_____________________________________________________________________________________
2003-15 Consolidation of the Region I and

Region Ii Materials Program
09/05/2003 All materials licensees.

2003-14 Preparation And Scheduling of 
Operator Licensing Examinations

08/27/2003 All holders of operating licenses
for nuclear power reactors, except
those who have permanently
ceased operations and have
certified that fuel has been
permanently removed from the
reactor vessel. 

2003-13 NRC Review of Responses to
Bulletin 2002-01, “Reactor
Pressure Vessel Head
Degradation and Reactor Coolant
Pressure Boundary Integrity” 

07/29/2003 All holders of construction permits
or operating licenses for nuclear
power reactors except those who
have permanently ceased
operations and have certified that
fuel has been permanently
removed from the reactor vessel.

2003-12 Clarification of NRC Guidance for
Modifying Protective Actions

06/24/2003 All holders of operating licenses
for nuclear power reactors, except
those who have permanently
ceased operations and have
certified that fuel has been
permanently removed from the
reactor vessel.

2003-11 Reporting Requirements for
Distributors of Devices Subject to
the General License Requirements
of 10 CFR 3.5

07/16/2003 All licensees authorized to
distribute devices containing
byproduct material under
10 CFR 32.51, or equivalent
Agreement State regulation.

Note: NRC generic communications may be received in electronic format shortly after they are
issued by subscribing to the NRC listserver as follows:

To subscribe send an e-mail to <listproc@nrc.gov >, no subject, and the following
command in the message portion:

subscribe gc-nrr firstname lastname


