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,UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

I WASHINGTON, D. C. 20555

'.*, NOV S 1990

MEMORANDUM FUR: James H. Joyner, Chief, FRSSB, DRSS, Region I
Douglas M. Collins, Chief, RPEPB, DRSS, Region II
L. Robert Greger, Chief, RP8, DRSS, Region III
Arthur B. Beach, Director, DRSS, Region IV
Gregory P. Yuhas, Chief, RRPB, DRSS, Region V

FROM: LeMoine J. Cunningham, Lhief
Radiation Protection Branch
Division of Radiation Protection

and Emergency Preparedness
Office of Nuclear Reactor Regulation

SUBJECT: ENFORCEMLNT POLICY FOR HOT PARTICLE EXPOSURE -

ANSWERS TO THREE QUESTIONS

Information Notice No. 90-48, "Enforcement Policy for Hot Particle Exposures,"
dated August 2, 1990, was sent to all power reactor licensees. Since that time,
nearly everyone who has telephoned the technical contacts with questions con-
cerning the notice has asked if licensees are required to change any of their
procedures as a result of this policy. Also, attendees at the recent Edison
Electric Institute (EEI) Health Physics Group meeting in Long Beach asked
Jim Wigginton if, as a result of this new policy, existing flexibility In deter-
mining compliance with the Part 20 dose limits has been eliminated.

The answer to the first question is no; the enforcement policy does not require
any licensee to change any procedure. The enforcement policy states what the
NRC will do, not what licensees are required to do. This question arose pri-
marily because of the statement in the policy that "In determining whether a
hot particle exposure has exceeded the limits of 10 CFR 20.101,...hot particle
exposures will not be added to skin doses from sources other than hot par-
ticles...." Licensees, who have been adding hot particle exposures to other
skin doses, asked if they needed to change their procedures for recording skin
doses and they were assured that they did not need to change, but that the NRC
would follow this policy in determining whether or not an overexposure had
occurred. However, because of this statement in the policy, any licensee who
chooses to change record-keeping procedures so as not to add hot particle
exposures to other exposures is free to do so.
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The answer to the second question is also no; existing flexibility in deter-
mining compliance with the Part 20 dose limits has not been eliminated as a
result of the policy. This question arose primarily as a result of the state-
ment in the policy, taken from NCRP Report No. 106, that u...the hot particle
will be assumed to have been in contact with the skin...even if found on the
hair or clothing...unless it can be determined that the particle was never in
contact with the skin." However, this statement applies to use of the policy
after it has been determined that there has been an overexposure. It does not
have to be applied in the determination of compliance or non-compliance with
the dose limits in 10 CFR 20.101. However, once the NRC staff has been informed
that there has been an overexposure, the staff is to use the absumptions
required by the policy to determine whether a notice of violation will be
issued and, if so, what the severity level should be.

The following example may help clarify the answer to the second question.
Assume a hot particle has been found on the inside of an inner (modesty)
garment of a worker. In determining the dose to the skin of the worker for
comparison with the relevant Part 20 dose limit, the licensee and the NRC staff
need not assume that the particle was on the skin during the period of the
exposure. As in the past, the particle may be assumed to have been on the
clothing where it was found and the dose to the skin may be determined using
reasonable time and motion studies that take into account the movement of the
garment and particle relative to the skin. If the dose determined using these
assumptions is below the relevant Part 20 limit, the enforcement policy need
not be considered. However, if the dose exceeds the limit, the enforcement
policy, which is based on NCRP Report No. 106, must be applied by the NRC
staff. In applying this policy to this example, it must be assumed that the
particle was on the skin during the entire period of the exposure, because it
cannot be shown that the particle was never on the skin.

The above example also raises the question of what dose should be recorded on
Form NRC-5 (or equivalent). Since the requirements of Part 2U are not changed
by the enforcement policy, the dose to be recorded is the dose calculated to
determine compliance with the relevant Part 20 limit. However, licensees may,
if they choose, add supplemental information concerning methods and values
used by NRC staff in enforcement actions.

OE concurs with these positions. /'/
LeMoine J. Cunningham, Chief
Radiation Protection Branch
Division of Radiation Protection

and Emergency Preparedness
Office of Nuclear Reactor Regulation
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