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UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

WASHINGTON, D. C. 20655 -

July 21, 1988

MEMORANDUM FOR: Vandy L. Miller, Chief
Medical, Academic, and Commercial

Use Safety Branch
Division of Industrial

and Medical Nuclear Safety

FROM: Stuart A. Treby
Assistant General Counsel

for Rulemaking and Fuel Cycle
Office of the General Counsel

SUBJECT: TRANSFER OF RADIOACTIVE MATERIAL TO PERSONS EXEMPT

In your memorandum concerning the subject above, dated July 7, 1988, you
requested our views on whether a possession or distribution license under
Part 32 is required under two separate fact situations. The first situation
concerns the irradiation of electronic components for the purpose of
determining their !hardness" against radiation exposure. This irradiation
results in various components of the electronic devices being activated,
i~e., induced radioactivity. As stated in your memorandum, some of the staff
believes that because exempt quantities (10 CFR 30.18) would be present, no
Part 32 license would be necessary in order to transfer the components to DOD
after irradiation. On the other hand, some of the staff believe that a
license pursuant to § 32.11 would be necessary to transfer the exempt
concentrations.

The answer to the question lies, in large part, as to whether the situation
involves an exempt "concentration" or an exempt "quantity." Subsection
30.14(a) provides, in pertinent part, that a person is exempt.from the
license'requirement of section 81 of the Atomic Energy Act "to the extent
that such person'receives, possesses, uses, transfers, owns or acquires.
products or materials contaihningbyproduct material in concentrations not in
excess of those listed in § 30.70." (Emphasis added.) However, subsection
30.14(d) specifically prohibits the introduction of byproduct material into a
product or material-knowing that it will be transferred to persons exempt
under § 30.14 "except in accordance with a license issued pursuant to §
32.11...".This prohibition is repeated almost verbatim in § 32.13.

This office has previously addressed the issue of induced radiation in
another context (irradiated gems) and reads the term "introduction" to be
interpreted as encompassing not only the introduction of byproduct material
into another product but the activation of material within a product or
material, thereby transforming it into byproduct material. An-additional
question to be initially answered is whether the activated material is in
fact "byproduct material." It-appears from the facts presented that it is
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because the material is "made radioactive by exposure to the radiation
incident to the process of...utilizing special nuclear-material." 42 U.S.C.
2014(e)(1), 10 CFR 30.4(d). Having said this, it appears to us that the
regulations under discussion really do not contemplate the situation
presented, particularly within the context presented. Nevertheless, if the
activated material within the electronic devices being irradiated is in
exempt concentrations, it may be possessed and transferred pursuant to the
exemption provided under § 30.14. But, the irradiator introducing the
byproduct material must be licensed pursuant to § 32.11 if the material is to
be transferred to an exempt person under § 30.14.

In contrast to the discussion above, § 30.18 provides exemption from
licensing requirements for possession and transfer of byproduct material if
the "individual quantities" of byproduct material, each does not exceed the
applicable quantity set forth in § 30.71 Schedule B. The prohibitions
contained in subsections 30.18(c) and (d) do not appear to apply because, in
our opinion, the transfer to DOD (or its contractor under this circumstance)is not for the purpose of "commercial distribution," i.e., introduction into
the market place. Therefore, because § 32.18 addresses the need for a
specific license to possess or transfer byproduct material for "commercial
distribution" to persons exempt under § 30.18,-It appears that no license
would be required under § 32.18 in this circumstance.

However, when originally promulgated, the Statement of Consideration for the.
proposed § 30.18 (33 FR 11414, August 10, 1968) included the following
language:

"Persons holding an AEC (now NRC) byproduct material license or an
Agreement State license for manufacture, processing, or production of
byproduct material would be authorized to make transfers, onea
noncommercial basis, of exempt quantities of byproduct material
possessed under the license. This provision is designed to accommodate
the occasional transfers between laboratories of small quantities of
byproduct material in tissue samples, tagged compounds, counting
standards, etc., which involve a negligible risk." (Emphasis added.)

In the final rule (35 FR 6426, April 22, 1970), the Commission reiterated
this position verbatim. While it can be argued that the byproduct material
resulting from the "testing" of the "radiation hardness" of the tested
electronic equipment should fall within the "etc." list of authorized
transfers between laboratories, the context of the § 30.18 exemption seems-to
be oriented toward pre-existent byproduct material used as a marker.
Accordingly, we believe the better view to be that the induced radiation
byproduct material should be looked at in terms of whether the radioactivity
so produced is within the exempt concentration levels listed in § 30.70.

Thus, based on the above, we believe the- key to the answer to this question
to lie within the resolution of whether we are talking about exempt -

concentrations of byproduct material introduced into a product or material
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(§ 30.14); or whether we are talking about the possession andrtransfer of
exempt quantities of byproduct material that are within-the limits of
§ 30.71, Schedule B, for distribution purposes, but as to-which the
associated licensing provisions of § 32.18 appear inapplicable. From the
facts available, it appears to us, from the legal-perspective, that we are
talking about the introduction of byproduct material into another material or
product, which leads to the conclusion that §§ 30.14 and 32.11 are the
applicable licensing provisions.. It may be appropriate under this
circumstance to exempt DOD and its contractor from this licensing requirement
under the authority of § 30.11(a).

The second situation raised in your memorandum concerns the distribution by
an x-ray equipment manufacturer of a small number of exempt quantity "check
sources." The position of the manufacturer is that because it distributes
the sources to its customers "free," (that is, without a separate charge), it
Is not commercially distributing them. We do not agree. The manufacturer is
interpreting the term "commercial distribution" in a far too limited manner.
We view the meaning of this term to mean the introduction of a material into
the market place, whether-or not a charge is assessed for that distribution.
Given the mandate of the NRC to protect the.public health and safety from
radiation hazards, it would be nonsensical to determine the protection of the
public on the basis of whether a charge was made for a quantity of byproduct
material distributed into the public domain, i.e., the market place. In
addition, as pointed out by your staff, it is logical to assume that the
manufacturer expects to gain a monetary returnon the x-ray equipment because
of this "free" distribution of byproduct material, the "check source."
Accordingly, we concur with the view that this distribution is a "commercial.
distribution" type of transfer and, as such, must be licensed pursuant to §§
30.18(d) and 32.18.

tuart A. Treby
Assistant General Counsel

V for Rulemaking and Fuel Cycle
Office of the General Counsel


