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" Mr. Philip F. Gustafson, Director

‘I11inios Department of Nuclear Safety
1035 Quter Park Drive »
Springfield, I11inois 62704 .

Dear hr. Gustafson:™ - *

Thank .you for your request under 10 CFR 30.5 for an official interpretation

of §§ 30.14 and 30.18. As I explained over the telephone to Mr. Paul

- Eastvold of your office several weeks ago, it is the Office of the Executive
Legal Director rather than the Office of the General Counsel which provides

- opinions in response to such requests. The Office of the General Counsel _
usually acts only on requests of sufficient generic importance to warrant an
opinion that would be binding on the Commission and, as such, require '
consideration by the Commissioners. The questions you.raise do not warrant a
binding opinion of this type and, therefore, your request was transferred to
us. . .

-~ You requested -an interpretative discussion of §§ 30.14 and 30.18 followed by .
specific answers to questions about § 30.18. Since you are familiar with
these two sections, .they need not be quoted. Section 30.14, "Exempt. ,
concentrations," is divided into four paragraphs. Paragraph (a) exempts .
persons from.the Commission's regulations if they receive, possess, use,
transfer, own or acquire products or materials which have less than the-
concentrations of byproduct material listed in § 30.70, "Schedule A - Exempt
céncentrations.” Paragraph (b) simply states that § 30.14 does not authorize
~ import of byproduct material or “import of products containing byproduct
material. Paragraph (c) exempts from the Commission's regulations a
‘manufacturer, processor or producer in an Agreement State of a product or
~material containing byproduct material, if that material is less than the

. concentrations listed in § 30.70 and if it is introduced into the product or
-material by a specific licensee of the Commission or of an Agreement State -
which expressly authorizes that introduction. The paragraph goes on to say
‘that the exemption does not apply to transfer of byproduct material in foods,
beverages, and so on, used by people. Finally, paragraph (d) specifies that
a person ‘who wants to introduce byproduct material into a product or material
which is to be transferred to a person exempted under paragraph (a) or under
equivalent Agreement State regulations can do so only under a license issued
by the Commission under § 32.11 or under the general license provided in -

§ 253.20. See generally 30 FR 8185 (August 25, 1965) and 30 FR 4352 (May 3,
1965). . N -

Section 30.18, "Exempt quantities,” follows a format similar to that of - -
§ 30.14 and also is divided into four paragraphs. Paragraph (a) exempts
persons from the Commission's regulations if they receive, possess, use,



transfer own or acqu1re byproduct mater1a1 in 1nd1v1dua1 quantities each of
which does not exceed that listed in § 30.71, "Schedule B." Paragraph (b)
exempts from licensing certain persons who rece1ved byproduct material. before-

- September 25, 1971 under a general license then provided in § 31.4.

Paragraph (c) makes clear that § 30.18 does not authorize for "commercial .
distribution" the product1on packaging, repackaging, or transfer of
byproduct material or the incorporation of byproduct material into products
intended for commercial distribution. Finally, paragraph (d) specifies that.
a person can transfer byproduct material for commercial distribution in the
individual quantities 1isted in:§ 30.71 (when that person knows or has reason
to believe that the byproduct material will be transferred to persons exempt
from the Commission's regulations or equivalent Agreement State regulations)
only in accordance with a license 1ssued under § 32 18 which author1zes the

'transfer to exempt persons

When the Comm1ss1on pub11shed a proposed ru]e (33 FR 11414, August 10, 1968)
dea11ng, 1n part with § 30.18, it said:

At the present time the Comm1ss1on 3 regu1at1ons provide in § 31. 4, 10
CFR Part 31, a genera] license for the transfer, receipt, acqu1s1t1on,

. ownership, possession, use, and import of certa1n quantities of :
"byproduct material as set out in § 31.100, Schedule A. That schedule
was last modified. in 1956. Since that t1me, additional radioisotopes -
have become available, and new estimates of relative hazard have been
‘made. With the deve]opment of tracer methods and more sensitive .
instrumentation, small quantities of byproduct material have gained

.. wider use. They are used ‘increasingly as teaching aids and their
research applications are expanding. It appears that use of 'small

- quantities of byproduct material would be facilitated by the proposed

exemption in 10 CFR-Part 30, § 30.18 set forth below, and that a degree
of rad1o]og1ca1 safety comparab]e to that provided under the present
general license can be achieved by imposing appropriate controls on the
producer, importer, packager, repackager, or transferor of such
‘quantities. The existing general license would no longer be necessary
and would be revoked. ‘

~ The proposed amendment to 10 CFR Part 30 wou]d add a new § 30. 71
Schedule B, of exempt quantities which revises and enlarges the: schedule
of rad1o1sotopes in present § 31.100,. Schedule A, Generally Licensed
Quantities. Two basic criteria were used in deriving the quantities. -
Since inhalation is considered the most likely route of entry into the .
body, the quantity that would be inhaled by a standard man exposed for 1
year at the highest average concentration permitted in air (by 10 CFR -
Part 20) for members of the general public was computed. If the

~radioisotope emits gamma radiation, the quantity that, from a point
source, would produce a radiation 1eve1 of 1 m1111roentgen per hour at a

‘distance of 10 centimeters was also computed. The smaller of these two
quantities was then logarithmica11y rounded to the nearest decade, in

~-microcuries, and entered in § 30.71, Schedule B. In the case of the
radionuclide krypton 85, the quant1ty was set at 100 microcuries to

Timit the external dose rate due to beta rad1at1on.
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Persons holding an AEC byproduct material license or an Agreement State

. license for manufacture, processing, or production of byproduct

" material would be authorized to make transfers, on a noncommercial =

- basis, of exempt.quantities of byproduct material possessed under the -
1icense. This provision is designed to accommodate the occasional
‘transfers- between laboratories of small quantities of byproduct -

-'material in tissue samples, tagged compounds, counting standards, etc.. ‘
which 1nv01ve a n;g11glble r1sk

It is cons1dered h1gh1y unlikely that under the provisions of the
proposed exemption, any individual would inhale or ingest more than-a
-~ very small fraction of any radioactive material being used or that any

1nd1v1dua1 would rece1ve excesswve doses of external rad1at1on.'

* .. - * i *" o * ' *

Pursuant to part 150, persons in Agreement States who import the exempt -
. quantities of byproduct material or who manufacture, process, or produce
such quant1t1es, for transfer on a commercial basis, would be subject to
* * the Commission's.licensing and regulatory authority. An Agreement State
producer, packager, repackager, or importer of byproduct material who
_intends to distribute quantities of byproduct material to exempt users, -
“would be required to file an application with the Commission for a
specific Vicense authorizing the import or transfer of such quantities.
~The application should meet the cr1ter1a of § 32.18 of 10 CFR Part 32
(Emphasis added.) v , ‘ .

In promu]gat1ng the final rule (35 FR 6426, April 22 1970) on this subJect,
the Commission rewterated what it had sa1d w1th respect to the proposed
rule:

Persons holding an AEC or an Agreement State byproduct material
license authorizing manufacture, processing, or production of

- byproduct material .are authorized under the exemption to make -
transfers, on a noncommercial basis, of exempt quantities of
byproduct material possessed under the license, on an exempt basis.
This provision is designed to accommodate the occasional transfers
between laboratories of small quantities of byproduct material in
tissue samples, b1oassay samples, tagged compounds, counting
standards, etc. which involve neg]1g1b1e risks. A producer,
packager, repackager, or importer who intends to distribute, on a
commercial basis, quantities of byproduct material for use under
the exemptions, even if licensed to manufacture, process, or ‘
produce such quant1t1es by an Agreement State, would be required to
obtain a specific license from the Commission authorizing the
import or commercial distribution of such quantities. To obtain a
license, the app11cant must meet the criteria of § 32.18, ‘10 CFR

- Part 32. , .
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' Keep1ng the above discussion in mind, your two quest1ons can now be answered.
-Your f1rst quest1on is as follows ‘

A facility possesses a quant1ty of rad1oact1ve mater1a1 less than o
‘the exempt quantity as stated in 10 CFR 30.71. Must the facility
have a license to possess this amount of radiocactive material?
(The facility has no documentation that the radioactive material.
“was received from a person licensed under Section 32.18 to -
. distribute the radioactive material to persons exempt from
'11cens1ng, and the 1abeT1ng does not 1nd1cate exempt d1str1but10n)

~ The fac111ty does not need a spec1f1c 11cense 'to possess an exempt quant1ty
- of byproduct nater1a1, provided it does not plan on possession for the

purposes outlined in paragraphs (c) and (d) of §§ 30.18. (Note, though, that -

it cannot generate exempt quantities.) It does not need documentation that

. the byproduct material was received from a person licensed under § 32.18. 'In
fact, exempt material may be transferred from a facility which possessed this
material as an exempt quantity. And it is not responsible for providing
1abe11ng, this 1s 2 requ1rement placed on the manufacturer as spec1f1ed in

§ 32.19. _

Your second questior is as follows:

A quantity of radioactive material less than the exempt quant1ty 1n
Section 30.71 is sold to a specific licensee (Facility “A") by a .
manufacturer licensed to distribute radioactive material to
specific licensees only. May Facility “A" give the above quantity
of radiocactive material to Facility "B"?. (Examples: (1) Facility
"B" is not licensed for the possession of any radioactive material;
(2) Facility "B" does possess a radiocactive material license, but
is not 11censed for th1s rad1oact1ve mater1a] Yy

Fac111ty A may give an exempt quantity of material to Fac111ty B,

provided that it does not transfer the material to Facility B as part of a
commercial distribution under the provisions of paragraphs (c) and (d) o
does not know or have reason to believe that Facility B will transfer the
material for purposes of commercial distribution to persons exempt under

§ 30.18 or equivalent Agreement State regulations. Therefore, Facility A
may transfer the material in either case, provided that it is an exempt
quantity and that paragraphs (c) and (d) of § 30.18 do not app]y
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If you need any more 1nformat1on p]ease fee1 free to write or to te]ephone
" me (301 492-8690)

Sincerely,

. 'Thomas F. Dorian Attorney Regulations
. « Division Office of the Execut1ve
. Legal D1rector

cc: N. Bassin, NNSS
' J. Henry, RES =
L B. H1gg1nbotham, IE
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v UNITED STATES _
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
~ WASHINGTON, D. C. 20555 . -

June 11, 1982

MEMORANDUM FOR: (. William J. Olmstead

. FROM: Sheldon L. Trubatch, 0GC |
REQUEST FOR INTERPRETATION OF =

SUBJECT: | :
- 10 CFR 30.14 and 30.18 °

By letter of May 18, 1982, Mr. Philip G. Gustafson of ‘the

Illinois Department of Nuclear Safety requested a Géneral -

Counsel's interpretation of the above-referenced _
regulations. The General Counsel declined the reguest for
an interpretation, but proposed to transfer the request to

the Office of the Executive Legal Director for an informal

opinion. Mr. Gustafson has now agreed to the transfer.

Accordingly, I am now transferring this request to you for

‘treatment under the usual procedures.

: Atta¢hment as stated
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shlngton, D.C. 20555

Gentlemen.

In accordance w1th 10CFR§0 §:>we respectfully request an offic;al

interpretation of 10CFR§9_14) "Exempt Concentrations,”

',"Exemp; Quantities.”™ It would be most helpful, first of all, to be
. provided with a general interpretative discussion of each section.
We then have the following specific questlons concerning IOCFRBO 18

)' <

-

1. 2a facllzty possesses a“ quantzty of radloactlve materlal
///iess than the.exempt guantity as .stated in 10CER30.21.

l«" Must ‘the fac;llty have a license to possess this amount
l“‘ AL of radiocactive ::r-.a‘:.e:uall.‘> ~(The facility has.no—documenta-ﬂi_

" “\tw tion that the radicactive material was received from a

~

.t}’ 1.4 ‘person licensed under Section 32.18,to distribute the -
Attt radioactive materlal to persons exeémpt from licensing, and

/
the labellng does not indicate exempt, distribution).
N E A S PRETR PR

‘2. A quantlty of radloactlve materzal less thanxthe exempe
quantity in Section 30.71 is sold to a specxfzc licensee ‘
(Facility, "A") by a manufacturer licensed to distribute -

Facility "aA"

S radioactive material to specific llcensees only. May
' i»e/the above quantity of radiocactive™

- -

. .-~ material to Fgexllty ng? —(Examples_ (1) Facxlxty nBu'

' is not licensed for the posse551on of any radicactive

-7 material; (2) Fac;llty "B" does possess a radioactive "

N materizl llcense, but is not llcensed for thls radloactzve [3'

_material.)

Your time and eohsideration in this matter is appreciated.

 PFG/PDE/mEm \,'f‘”‘ weo of -t

d gﬂzf/m

sipcerely.

Philip F. Gustafson

Director :

/F\J(' 5\"’%"
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and 10CTR3I0.18)
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1035 Outer Park Drive Springfield, lllinois 62704 (217) 5468100
Philip F. Custafson ‘ cet T Jane A. Bolin .
-Dlrecto. - . - Deputy Director
May 18, 1982 . o -
~ Office of the General Counsel 'l',,» Ve '/e. , o .‘_
: U S. Nuclear Regulatory Ccmmlssion fﬁ(Vv, R Xk
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