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UNITED STATES

NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
WASHINGTON, D.C. 20555

m. ,•. ,• . • . - .

MEMORANDUM FOR: A. B. Davis,; Chief, Fuel Facility.'and Materials

Safety Branch, RIII

FROM.: -J. R. Metzger, Division- of FFMSI

SUBJECT: INTERPRETATION OF 1O CFR 20.303(d)

Enclosed is an OELD opinion concerning the disposal of diapers
contaminated with technetium 99m. The legal opinion agrees With
Region III, i.e., diapers are not exempt from the requirements of
20.303 because they contain, excreta residue and therefore must be
labeled as contaminated waste.. The exemption only applies to
material actually released to sanitary sewerage..

As another thought, hospitals ordinarily hold contaminated waste for
about seven half lives or until there is no detectable contamination
and then dispose of the material via normal trash channels. This
would be particularly simple for technetium 99m with a 6 hour half
life. Of-course, waste destined for ordinary'trash disposal must be
placed in a suitable holding area as contaminated waste until the
radioactivity has decayed to nondetectable levels.,

'J. R. MetZr.ger
Division of Fuel Facility and

Materials Safety Inspection
Office of Inspection and Enforcement

Enclosures:
1. OELD Opinion
2. Request from RII

cc: w/enclosures
G. H. Smith, RI
J. T. Sutherland, RII
G. Brown, RIV
H. E. Book, RV
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NOTE TO: Jack R. Metzger
Division of Fuel Facility and Materials Safety Inspection'
Office of Inspection and Enforcement'

FROM: Jane R. Mapes, Attorney
ýRegulations Division
Office of the Executive Legal Director

SUBJECT: APPLICABILITY OF 10 CFR § 20.303(d) TO DISPOSABLE
DIAPERS CONTAMINATED WITH TECHNETIUM 99M.

This responds to your memorandum of December 27,- 1978 requesting my
Views on whether disposable diapers soiled with feces contaminated
with technetium 99m and placed in a trash can fall within the exemption
for excreta provided in § 20.303(d). I would agree with the position
taken by A. B. Davis, Region III, in his memorandum of December 13,
1978 to L. B. Higginbotham, IE, namely that the exemption in § 20.303(d)
for excreta from individuals undergoing medical diagnosis or therapy
with radioactive materials-only applies to excreta discharged-into
a sanitary sewer system and does not apply to excreta remaining on
disposable diapers which are not discharged into a sanitary sewer.
system but are disposed of in other ways, such as, in this case,, by
placement in a trash can.,

S"ne R.. Mapes

cc: James P. Murray, OELD
Li brary
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Aft. -UNITED STATES

, NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

2 REGION III
799 ROOSEVELT ROAD-

GLEN ELLYN. ILLINOIS. 60137 -

December 13, 1978

MEMORANDUM FOR: L. B. Higginbotham, .Assistant Director, Division of.'
Fuel Facilities and Materials Safety Inspection, IE

FROM: A. B. Davis, Chief, Fuel Facility and Materials
Safety Branch

SUBJECT: INTERPRETATION OF 10 CFR 20.303,
(F30452H3)

During a recent inspection of the Milwaukee Children's Hospital, an
inspector found an infant's disposable diaper contaminated with
Tc-99m in a trash can which was not labeled to indicate the presence
of radioactive material and which in fact was a normal cold trash
can. The hospital had given diagnostic doses of Tc-99m to infants.'
Diapers soiled with feces were rinsed in the toilet and then placed
in. the cold trash..

In response to our citations for failure to survey diapers prior to
disposal, and disposal of radioactive material by a means not
authorized by 20.301, the licensee has stated they called several
children's hospitals across the country and determined that they all
use the sane method of diaper handling. They also state that
20.303(d) states that "excreta from individuals undergoing medical
diagnosis or therapy with radioactive material shall be exempt from
any limitations contained in this section," and that this should

-exempt their diapers.

We have contacted Region I and they stated that they have never looked
into diaper disposal at medical-institutions. Several health
physicists in both Regions I and III who have worked at medical
institutions have stated that persons receiving diagnostic doses of
radioactive material are not considered radioactive and are not
segregated from other patients and no special' handling is given to
their bed clothes, bed pans or excretia. Special handling is
reserved to patients under therapy.

In this light, diapers from both children and excretia from incontinent
adults undergoing nuclear diagnosis would be considered not radioactive.



IL. B. Higginbotham - 2 - December 13, 1978

On the other hand, 10 CFR 20.303 addresses disposal by release into the.
sanitary sewer. The exception in 20.303(d) applies to excretia that
enters the sewer where it is held and diluted before release to an
umrestricted area. Our citation was not for the feces washed into the
sewer but for material remaining on the diapers in normal cold trash
which-was disposed of by normal trash removal.' There appears to be
no exception for material excreted and not disposed via the sanitary
sewer.

We request guidance on this matter. recognizing that this may have an
impact on the actions of other Regions and many licensees. The
cognizant individual on this matter is C. J. Paperiello (387-9291).

A. B. Davis, Chief "
Fuel Facility and Materials

Safety.Branch


